Jørgine og Oliane

Jeg bruker en kveld her og der på å grave i den ene eller andre personen og slektsgrenen. Jeg har brukt litt tid på å finne et fungerende system for å dokumentere det jeg finner ut, og ikke minst kildene jeg finner. Jeg startet med en mappe per besteforelders slektsgren, men det ble fort uoversiktlig, så nå har jeg en mappe per person. I den lager jeg en kopi av et personskjema jeg har lagd meg, basert på et skjema i boka Slektsgransking av Liv Marit Haakenstad. Hennes skjema er nok beregnet på å skrives ut og fylles inn for hånd, mens min forenklede versjon er formatert for å forbli digital og fylles ut i et tekstbehandlingsprogram. Fordelen med det er at det er fleksibelt og alle underpunktene kan utvides ved behov, det er lett å legge til flere hendelser, f.eks. Malen er bare på en side:

I tillegg har jeg forkastet det første slektstreprogrammet jeg testet, og etter tips fra en av deltagerne på Slekt & Data Trøndelag sitt møte i mai installert Gramps, som er open source og i alle fall i henhold til tipser (som var datakyndig) produserer ryddige gedcom-filer. Sånn ca fortløpende legger jeg inn informasjon der. På sikt er planen å kunne eksportere derfra og importere i onlineprogrammet jeg har installert (TNG), sånn at jeg kan dele data med dere alle. Jeg må bare få ordnet noen tekniske greier først, ikke minst er jeg nødt – for min egen sjelefreds skyld – til å finne et malsett som fungerer med programmet som IKKE ser ut som det er designet ca år 1999.

Vel, vel. Dette skulle handle om Jørgine og Oliane, skulle det ikke?

I slektstreet mitt på MyHeritage har jeg stort sett fem ledd bakover fyllt ut, det vil si at jeg har navn og (antatt) fødselsdato på mine tipp-tipp-oldeforeldre. Bortsett fra oldemor Jørgines farfar og farmor. MyHeritage vil gjerne selge meg mer info, men jeg har fortsatt ikke lyst til å gi dem mer penger. Så jeg tenkte det var en gren jeg burde ta tak i. Så jeg startet med Jørgine. Det gikk greit å finne dåpen hennes i kirkeboka, og da oppdaget jeg at hun var født utenfor ekteskap. Moren var enke, og giftet seg med Jørgines far året etter. Akkurat dette er nok ikke nye opplysninger for den i slekta som har lagt inn opplysningene i MyHeritage, for der er begge morens ekteskap og Jørgines fødsel riktig datert. Men det var nytt for meg.

Også konfirmasjon, ekteskap og dødsannonse for Jørgine gikk det problemfritt å finne. Av disse var det bare konfirmasjonen jeg ikke hadde noen dato for fra før, men det er jo tross alt bare et begrenset antall år du må bla deg gjennom for konfirmasjoner, så så lenge du har riktig prestegjeld er det ikke det vanskeligste.

Oldemors dødsannonse.

Jeg var bare fem og et halvt når oldemor døde, men husker det. Det vil si, jeg husker at jeg fikk forklart hvorfor pappa var lei seg med at bestemoren hans var død. Men jeg husker det bestemt som at det skjedde når vi var et sted vi umulig kunne vært i november, så jeg har nok blandet sammen noen minner.

Når jeg hadde verifisert de viktigste datoene for Jørgine tok jeg for meg Jørgines mor, Oliane. Eller Oliana. Eller Oleane. Eller Oleana. Hvordan hun selv stavet navnet sitt er usikkert, i kirkebøkene står det både det ene og det andre. Også her gikk det greit å finne både dåp og ekteskap. Konfirmasjonen tok litt tid, for den som førte den kirkeboka skrev som en gris. Til slutt bladde jeg meg gjennom de aktuelle årene og så etter stedsnavnet Sagen, og da fant jeg henne. Fødselsdatoen stemmer og når jeg vet det skal stå Oliane Jacobsdatter så klarer jeg å lese det også…

Oliane er konfirmant nummer 57.

Så var det å få bekreftet dødsdato. Fra MyHeritage hadde jeg 29.12.1920, og det var ikke vanskelig å finne den aktuelle oppføringen i kirkeboka. Enke Oleane Jørgensen, ja. Dødsårsak «alderdom». Ved 64 års alder? Det var da en smule rart. Og fødselsår i oppføringen er gitt som 1840. Det kan jo være en skrivefeil/misforståelse, men det virker suspekt. Jeg konkluderte med at dette var en annen Oleane Jørgensen, og brukte søkefunksjonen til Nasjonalbiblioteket på klokkerboka for Grue 1921-1947, og fant en langt mer sannsynlig kandidat. Ikke bare er fødselsåret korrekt, men dato er også ført inn og stemmer. Så da kunne jeg korrigere dødsdato i mitt slekstre til 12.06.1932.

Fire generasjoner Sandlund. Fra venstre oldemor Jørgine, bestefar Oddvar, meg selv og pappa Terje.

Posted

in

by

Tags:

Kommentarer

Ett kommentar til “Jørgine og Oliane”

  1. […] skjermdumper i den forbindelse, men fant ut at det ble et vel distraherende sidespor i innlegget om Jørgine og Oliane og at det heller fikk bli et helt eget […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *