The End of the Year Book Tag

Siden jeg er litt i siget på blogginga tenkte jeg det passet bra å gjøre The End of the Year Book Tag* sammen med en liten generell statusoppdatering. Jeg hører fortsatt trofast på Books Unbound, og Ariel og Raeleen svarte – tradisjonen tro – på denne «taggen» i episode 259 som kom denne uka.

Siden jeg stort sett blogger på norsk for tiden tar jeg meg den frihet å oversette spørsmålene.

1 – Er det noen bøker du har startet på i år som du trenger å lese ferdig?

Flere. Det er til og med noen jeg startet på i fjor som jeg ikke offisielt har sluttet å lese. Men jeg kan nevne to: Jeg leste en side eller to i Helen DeWitts The Last Samurai i april før jeg kom på at jeg skulle lese finske bøker fram mot ferien. Den bør jeg få lest ferdig i høst. Og så har jeg lånt Brev fra min barndom av Emma Reyes to ganger i Bookbites når jeg plutselig var strandet noe sted uten bok og lest ca en fjerdedel til sammen. Den vil jeg også gjerne fullføre.

2 – Har du en høstlig bok som kan fungere som overgang inn i årets siste måneder?

Ingen som «ligger klar», liksom. Akkurat nå går det jo ekstra mye i sakprosa, og jeg vet ikke om jeg kan komme på noe sakprosa som er spesifikt «høstlig». Derimot er høstværet kommet til Trondheim, så det ligger an til å bli flere gode anledninger til å krølle seg opp under et teppe med en god bok framover.

3 – Er det noen nye utgivelser du fortsatt venter på?

Siden vi er på vei inn i høysesongen for bokutgivelser i Norge er det nesten et litt rart spørsmål i norsk sammenheng. Jeg gleder meg storveis til Erika Fatlands nye bok, Sjøfareren, som skal komme i oktober (den er selvsagt forhåndsbestilt). Det kommer en ny Nordlys-bok som jeg også har bestilt (og som det er noe lavere terskel for å få lest enn mursteinen til Fatland).

4 – Nevn tre bøker du har lyst til å lese før årets slutt.

Vel, jeg har planer om å starte på Fatland når den kommer. Høyt klarte jeg å kjøpe når den kom og så ikke lese før i år, og det er jo bare dumt. De nærmeste ukene har jeg planer om å få lest Nordmenn i slavefart av Per Ivar Hjeldsbakken Engevold og Seilas med døden: norske krigsseilere forteller av Leif Vetlesen som del av sakprosaseptember.

5 – Er det en bok du tror fortsatt kan overraske deg og kapre plassen som årets beste?

Jeg har bare gitt en håndfull (nye for meg) bøker fem stjerner så langt i år, så det er jo gode muligheter. Fatland kan jo slå ut seg selv, om jeg klarer å få lest Sjøfareren også. Og så har jeg egentlig tro på The Last Samurai, siden The English Understand Wool var så bra.

6 – Har du allerede begynt å legge leseplaner for neste år?

Nei, det har jeg vel egentlig ikke. Jeg legger ikke så mye leseplaner, så det ville vært rart. Jeg kommer nok til å ha et mål om å lese fra egne hyller i 2025 også, men det er et så generelt mål at det nesten ikke teller.

Status ellers? Siden forrige statusmelding i april har jeg ikke krysset av flere land på Storygraph Reads the World-utfordringen, så der trengs det skjerpings. Jeg har lest flere bøker på svensk, så den ruten på Nora Dåsnes sitt bingobrett kan krysses av, og jeg kan kanskje godta Else Koss Furuseth som «en ny sjanse til en forfatter jeg ikke liker», selv om det føles som litt juks.

Jeg har fått utjevnet nylest vs gjenlest litt, jeg ligger på 52 bøker gjenlest og 62 lest for første gang. Sannsynligvis blir forholdet enda litt nærmere det normale «en tredjedel gjenlesing» innen året er omme. Mangfoldsmålet mitt ser ikke så verst ut:

Et kakediagram med tittelen "Mangfold?" og to variabler: 49 Ja (43 %) og 65 Nei (57 %).

Angående målet om å redusere antallet uleste bøker i hylla var det ikke helt med i beregningen at mamma skal flytte og derfor rydder gjennom boksamlingen.  878 var tallet jeg skulle havne under, nå ligger jeg på 883, og siden jeg (så langt) har tatt med meg 8 bøker fra opphavets hyller (det blir flere før året er omme, tro meg) så synes jeg jeg har vært ganske flink (at jeg bare har tatt med meg 8 av de som er ryddet ut så langt er VELDIG flinkt). Uansett skal jeg ha fokus på å lese fra egne hyller utover høsten.

__________________

*Poenget er altså ikke at det er slutt på året ennå, men at du skal svare på spørsmål om leseplaner for de siste månedene, sånn at du har tid til å følge opp før året er omme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.