Ok, ok, så det skulle være samlesing i juni og nå er juni snart slutt. Jeg KAN skylde på at Bokbloggerprisen er i en transisjonsfase både hva gjelder opplegg/organisering og mannskap og at jeg derfor ikke har fått noe dytt, men siden jeg godt visste at jeg hadde sagt ja til å blæste samlesing av Snokeboka i juni føler jeg vel egentlig at jeg først og fremst skal skylde på meg selv.
Lisa Aisato var på Juba Juba-festivalen i Trondheim i fjor for å promotere Snokeboka, og der var jeg og (den-gang-)femåringen også. Vi fikk oppleve en fornøyelig presentasjon både av Aisato selv, noen tegneteknikker og boka, før vi kjøpte oss et eksemplar (signert, selvsagt).
Etterpå er boka blitt lest både høyt og stille.
Og den egner seg for begge deler. Teksten går på rim, noe jeg liker riktig så godt ved høytlesing, enten det er jeg eller barnet som leser høyt. Så det er pluss i margen for det, selv om en og annen «verselinje» ikke har helt perfekt rytme. Til gjengjeld er det ingen nødrim eller omstokka ordstillinger å spore.
Historien presenterer fortelleren (en flue, forresten) selv slik:
en forbløffende ballade,
om alt det folk kan skjule
bak en kjedelig fasade.
Først får vi se 16 mennesker i en heis, vannkjemmet, dresskledd og med «masken på». Og så får vi vite hva de samme menneskene gjør når de tror de er alene. Og her er det mye som er gjenkjennelig, og noe som ikke er det, men som likevel får leseren til å humre i sympati. Vel, denne leseren, i alle fall.
Nå har anmeldelsen havnet bak betalingsmur siden jeg leste den, men Aftenpostens anmelder, Morten Olsen Haugen, mener at historien «ender opp som jantelov og skadefryd». Jeg mener blant annet å huske at han refererte til Oddvar, som ikke lenger bøyer jernstenger, som et eksempel på dette. Jeg føler for å krangle. Er det jantelov og/eller skadefryd å minne om at vi blir svakere når vi blir gamle? Har ikke anmelderen i det eksempelet snudd det litt på hodet? Er ikke poenget med Oddvars historie at den puslete gamle mannen i heisen en gang var sterk mann på sirkus, og at det faktisk er en KUL hemmelighet? Jeg har mer forståelse for at man kan se det som skadefryd når det avsløres at Johnnys flotte hårmanke er en parykk, men teksten «Om det er Johnnys hår? Ja visst, han brukte egne penger», får meg først og fremst til å tenke på Eddie Izzards svar når en journalist lurte på hvorfor han liker å gå med dameklær: «They’re not women’s clothes. They’re my clothes. I bought them.» Og selv om det er mulig å tolke «avsløringen» av folks hemmeligheter som skadefryd heller jeg mot å tolke dem som et innlegg i fasadedebatten: Alle har vi hemmeligheter. Ingen er perfekte. Ikke forfatteren selv, heller: «Tolv kaffekrus, litt muggen juice, der borte gror det sopp»? Uæ.
Bildene er, som man kan forvente, helt magiske, og med på å fortelle historien. Mye av moroa ligger i kontrasten mellom den striglede framtoningen fra heisen og den personene er bak lukkede dører. Kurt, som later til å være håndverker, ser alvorlig og litt hoven ut i heisen, men blir lykkelig av cha cha cha.
Og visst ser han lykkelig ut?
Det kan vel heller ikke være noen tvil om at Siv er forelsket?
Og er ikke det siste heisbildet, der alle viser sitt sanne jeg, rett og slett langt hyggeligere enn det første? Er det kanskje et forsøk på å si noe sånt som at vi alle hadde hatt det bedre om vi sluttet med disse fasadegreiene?
Jeg velger å tolke det sånn. Og jeg liker boka.
Hva med deg? Legg gjerne inn lenke under om du har lest og blogget (inkludert Instagram/Youtube-innlegg) enten du var positiv eller negativ eller midt i mellom.
Og til sist: Husk at det eneste som kan avsløres er det du velger å holde hemmelig. Vær deg selv, og vær åpen om den du er, så slipper du å være redd for hemmeligheter. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men ikke mindre bra for mentalhelsen av den grunn.
Fint å se litt samlesingsaction!
Jeg hører til den oversentimentale garde som synes alle Aisatobøker er ekstremt triste, selv om det er sånn smile-gjennom-tårer, som faktisk er noe av det tristeste, fordi det er på grensa til å ikke være, til at man burde la være, ikke gråte osv..
, uansett
, han på sirkus, feks, ikke jantelov, ikke kul hemmelighet, bare trist fordi han er gammel og snart død, see?
Synes ellers konseptet virker fint, og noterer den som neste gavebok (straks etter jeg er ferdig med å gi bort – hvordan lage baby – ?)
Hei 🙂
Jeg har lest og blogget om Snokeboka og likte den (selvfølgelig) veldig godt. Her er link til innlegget mitt: https://beathesbibliotek.no/2018/04/14/snokeboka-av-lisa-aisato/
Fint innlegg om boken 🙂
Hadde helt glemt at denne var med. Den er lest for lengst. Her er min omtale:
https://reading-randi.blogspot.com/2018/04/tanker-om-bok-lisa-aisato-snokeboka.html
Jeg likte også denne godt! Lsa Aisato er en fenomenal tegner, og lager nydelige portretter. Her er min omtale:
https://medbokogpalett.blogspot.com/2019/05/lisa-aisato-snokeboka-bildebok.html