Sommerlys og så kommer natten – Jón Kalman Stefánsson

Når en kollega av meg nylig gikk av med pensjon ble det poengtert at han ville få mer tid til å lese finsk litteratur, hvorpå han måtte rykke ut og korrigere: Det er islandsk litteratur han er spesielt opptatt av. Siden Island er et av landene på The Storygraph Reads the World-utfordringen for 2025 benyttet jeg sjansen til å be om en anbefaling, og fikk Jón Kalman Stefánsson som svar, og spesifikt et forslag om å starte med Sommerlys og så kommer natten. Jeg sjekket biblioteket, fikk bekreftet at den skulle stå i hylla på min lokale filial, ruslet innom, konstaterte fornøyd at biblioteket (selvsagt!) hadde sortert forfatteren korrekt på «Jon» og ikke mindre fornøyd at det jeg var blitt anbefalt var en av forfatterens kortere romaner, og lånte med meg boka hjem.

Sommerlys og så kommer natten handler om livet i og rundt en liten by på Island, på kysten norvest for Reykjavik noe sted, rundt årtusenskiftet. Fortelleren er et «vi», en interessant vri, som av og til fungerer veldig bra, av og til er mest forvirrende. Vi-et blir aldri direkte involvert i historiene, de er bare observatører, og defineres dermed heller ikke, men jeg kan vel bemerke at det er et utvetydig mannlig blikk de observerer med.

Boka består av åtte historier (samt noen korte mellomspill), som både er frittstående og vevd sammen, slik livene i en liten by uunngåelig vil være vevd sammen. De fleste historiene handler i bunn og grunn om relasjoner mellom kvinner og menn, noen finner sammen, noen bryter ut av ekteskapet, noen lever videre side om side etter utroskap, noen reiser, noen kommer tilbake.  Som et portrett av et lite lokalsamfunn er det troverdig, og glimtvis vakkert. Best er boka når Jón Kalman klarer å kombinere det hverdagslige med det sublime – eller kanskje jeg skal si: Vise det sublime i det hverdagslige. Som dette lille bildet på ekteskapelig lykke:

Ekteparets adventstur er årets høydepunkt, ansiktene deres stråler når den nærmer seg, mange av oss blir ubevisst i godt humør, vi fylles til og med selv av forventning. Lyset som omslutter denne reisen deres, er så strålende at Gud helt sikkert legger merke til det; når de kjører i vei, ligger han i køya bak setene. Med forhenget trukket for hviler han seg fra universets strev, englenes snakkesalighet, han lytter til motorens mumling, suset fra varmeanlegget, Eyglós og Jakobs samtaler, kanskje nynner Gud stille med på Ási í Bæ og Elvis Presley, og dersom kjødets glede våkner i ekteparet, hvis Eygló for eksempel sier, jeg synes det er så pirrende hvordan du tar i girstangen, og så stryker Jakob over høyre lår, og han svinger av riksveien ved første og beste anledning, og inn på en lite trafikkert sidevei, da stiger Gud ut av bilen, går bort til veikanten for å tisse, kaste stener og plystre litt for seg selv mens de bruker køya. Siden fortsetter reisen. Og lyset over fjellene og veien og skyene og grøftene og gårdene og elvene og de to er vakkert. (Side 190-191)

For meg personlig er det et problem med boka at det blir vel mye kropp og sex. Det føles som om det stort sett er «kjødets glede» det handler om, og selv om jeg ikke har noe problem med å anerkjenne at det er en av livets realiteter at folk er opptatt av kropp og sex så er jeg bare ikke interessert nok selv, og det blir rett og slett litt mye. Fokuset på kropp, og ikke minst bryster, er også skyld i bokas mest utroverdige øyeblikk: Der en kvinne jogger i det øde islandske landskapet, blir varm og derfor tar av seg sportsbhen, men beholder (den hvite) t-skjorta på. Ikke bare én gang, hun gjentar det to dager etter (side 118 og 120). Jeg delte dette på Bluesky og spurte muntert hvilket kjønn folk trodde forfatteren har, og konsensus var at forfatteren i alle fall 100 % sikkert ikke har pupper. Om du heller ikke har pupper og leser dette og lurer på hva poenget er foreslår jeg at du spør en person med pupper du kjenner om A) hvorfor man har på seg sportsbh spesifikt i utgangspunktet og B) hvor enkelt det er å ta av en, særlig under en t-skjorte, særlig om du også er svett.

Til sammen en helt midt på treet leseopplevelse. Jeg kommer ikke til å løpe til biblioteket for å låne resten av Jón Kalmans bøker, men jeg utelukker ikke at jeg prøver meg på noen av dem en gang i framtiden. Og i det minste fikk jeg fin grønn farge på Island på årets lesekart.

Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Saint Death’s Daughter – C.S.E. Cooney

Her går jeg rundt og holder meg stort sett til sakprosa og gjenlesing og klarer i liten grad å begynne på – og i alle fall ikke fullføre – nye-for-meg romaner. Men så kommer @supercamilla med en anbefaling på Bluesky som er vanskelig å overse: «Rakk å lese ferdig en av tiårets (!) beste bøker for min del. Jeg skjønner ikke hvorfor denne ikke har fått mer oppmerksomhet. Den er UNIK i stemme, verdensbygging og narrativ… Men hun deler samtidig måten å betrakte vår verden på med Terry Pratchett. LES LES LES!»

Huh. Tenker jeg, og lagrer lenke til innlegget i den evig voksende lista med «bøker noen har anbefalt som jeg sikkert skal lese en dag». Men så kommer jeg på å sjekke om de har den på biblioteket, og joda, det har de, så jeg setter meg på venteliste og tenker at jeg får vurdere det når den blir ledig. Så blir den ledig allerede noen få dager senere, og jeg bestemmer meg for at det jo er verdt å begynne i alle fall og se om det er noe for meg.

Og det var det visst.

Jeg skulle notere en av «blurbsene» bakpå boka før jeg leverte den, men glemte det. Parafrasert (og oversatt) sto det noe sånt som «hver gang jeg tror jeg har skjønt hva slags bok dette er tar den en vending og overrasker meg». Og det oppsummerer leseopplevelsen ganske godt. Hvilket passet meg bra, siden jeg da kunne krysse av «Ogres are like onions» på Shrek Quest-brettet mitt, men også fordi det var befriende å lese en fantasyroman som ikke fulgte ett eneste forutsigbart (for meg) spor.

Spennende var det også. Rundt side 400 måtte jeg ta en kjapp kikk på siste side for å sjekke at alt «går bra» til slutt (spoiler: det gjør det, med forebehold). Innen den tid hadde jeg rukket å bli riktig så glad i Lanie og hennes brokete «familie».

Denne boka har mye som taler til dens fordel. Ikke-binære karakterer, og et ellers mangfoldig persongalleri. Et komplett religiøst system som henger tett sammen med magisystemet. Nekromanti som har mer til felles med The Nightmare Before Christmas enn det jeg har møtt i andre fantasyromaner (det er alltid ellers skurkene som vekker de døde). En familiehistorie og et familietre som på noe tidspunkt fikk meg til å hente fram penn og papir for å tegne opp en oversikt, og dertil tilhørende navn på nære og fjerne slektninger som er like uforutsigbare som resten av boka. En hovedperson som må «finne seg sjæl» og bli voksen (det er definitivt en «coming of age»-historie) og på veien må revurdere alt hun har lært om egen familie og historie og om verden forøvrig, og finne ut hva som er sannhet og løgn, hva som er et sted i mellom og hvem hun kan stole på og ikke. Og alt foregår i en verden som males opp med akkurat passe mye detaljer, der du som leser veksler mellom å tenke at du er glad du bare er leser og å tenke: Der vil jeg også være. Som her:

It was quite early in the evening – it might still be considered late afternoon – so the public house was light on company. One old woman, sitting at a corner table, ate pretzels and drank cider while reading a book. Lanie briefly envied her. (Side 300)

Og fotnoter! Jeg elsker fotnoter. Særlig i romaner.

Vel. Det kommer visst en oppfølger i år. Den må nok leses. Og det spørs om jeg må kjøpe en kopi av bok én for å ha på hylla, biblioteket ville jo, urimelig nok, ha tilbake sin, og jeg er ganske sikker på at dette er en sånn bok jeg skal lese om igjen.

Om det var noen tvil: Boka anbefales på det varmeste.

Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Adopsjonsoppgjøret: En adoptivmors fortelling – Kristin Molvik Botnmark

En gang, når jeg var for ung til at å bli forelder var noe annet enn fjerne fremtidsspekulasjoner, var jeg litt forelsket i idéen om adopsjon. Jeg hadde forlest meg på Berit Brænnes serie om Tamar og Trine som barn, en serie som gir et mildt sagt rosenrødt bilde av adopsjon (og dessuten hopper lett bukk over alle byråkratiske vanskeligheter). Jeg har noen av bøkene på hylla, men har ikke lest dem i voksen alder. Så vidt jeg husker handlingen og budskapet ville jeg nok henge meg opp i både «hvit frelser syndromet» og annen arv etter kolonialismen om jeg skulle lese dem i dag. Det er kanskje best å la være.

Etter hvert har jeg fått et litt mer nyansert bilde av hva en adopsjonsprosess egentlig innebærer, og for meg personlig ble det uansett aldri aktuelt. Likevel, jeg, på lik linje med store deler av den vestlige verden, har nok tenkt at vi «redder» disse barna – fra fattigdom, foreldreløshet, misbruk eller verre – inntil ganske nylig. Avsløringene om at i det minste foreldreløsheten har vært til dels rent fiktiv, og at «adoptivbarna» etter hvert ikke lenger er barn, men voksne mennesker med en stemme og en vilje til å fortelle sin egen historie har vært opplysende, det samme har bøker om rasisme av blant annet Guro Sibeko (Rasismens poetikk) gitt meg innsikt i opplevelsen av å ha familie som ikke forstår rasismen du blir utsatt for fordi de selv er del av majoritetsbefolkningen.

Adopsjonsoppgjøret av Kristin Molvik Botnmark utforsker fenomenet «transnasjonal adopsjon». Det er både en personlig fortelling og en godt dokumentert gjennomgang av historien til utenlandsadopsjon i Norge. Det er ikke uinteressant å høre om forfatterens reise fra naiv og litt uvitende til å måtte se seg selv i speilet og konstatere at «Jeg har vært med på dette!» (side 258) og å få perspektivet til en mor som våger å ta et oppgjør, og, ikke minst, støtte barnet sitt gjennom et oppgjør som potensielt kan rive i stykker forholdet deres. Samtidig er boka mest interessant når hun får fram perspektivet til sin adopterte sønn eller forteller historiene andre adopterte har fortalt. Sånn sett innser jeg jo at jeg kanskje heller skulle lest en bok eller to skrevet at noen som selv er adoptert. Jeg setter det på lista.

Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Tinder og banditter – Alf B. Bryn

En ettermiddag i januar var jeg og tolvåringen på biblioteket for å fordrive tiden mens vi ventet på at den nyslåtte attenåringen skulle være ferdig på skolen så vi kunne gå for å spise bursdagsmiddag. Vi fant oss en ledig sofa i nærheten av reisebøkene, så da jeg begynte å kikke i hyllene for å finne noe å lese mens vi ventet var det der blikket mitt falt. Og der så jeg et kjent navn, som jeg ikke egentlig hadde forventet å finne i akkurat de hyllene. Jeg kjenner til Alf B. Bryn som forfatteren av Peter van Heeren-bøkene. Den første av disse – Peter van Heeren tar skeen i den anden haand – kom jeg over på et sånt «vi selger ut resteopplagene»-salg en gang for sikkert 30 år siden. Den serien er rett og slett fornøyelig (og nå har jeg definitivt lyst til å lese den igjen), så når det viser seg at Bryn har skrevet en bok om fjellklatring tenkte jeg at den var verdt å sjekke ut. Jeg leste nok i sofaen på biblioteket den dagen til å konstatere at jeg ville lese ferdig, så jeg lånte med meg boken hjem.

Tinder og banditter handler først og fremst om en reise Bryn foretok til Korsika i en ferie fra universitetet i Sveits, sammen med en studiekamerat fra Australia og dennes lillebror. Som intro til hovedpersonene får vi også en liten klatrehistorie fra Sveits. Det hele foregår i 1900-tallets første tiår, mens fjellklatring var noe ganske nytt (i alle fall for Europeere), og det er fullt mulig Bryn & Co var de første til å bestige noen av toppene de klatrer på Korsika. Bryn var i alle fall med på flere «førstebestigninger» i Norge, blant annet Stetind i 1910.

Fjellklatring interesserer meg bare sånn måtelig, må jeg innrømme, men Bryns fortrinn som forfatter er at han er morsom, ofte på egen bekostning.

Fra Livorno til havnebyen Bastia på Corsica tar det en 6-8 timer med båt. Det er en billig reise når man bruker dekksplass – og det gjorde George og jeg.
Båten var liten og dønningen etter en frisk nordenvind fikk den til å rulle på en måte ingen av oss likte, men vi sa ikke noe om det til hverandre.
Tvert om, da noen tid var gått uten at vi følte sikre tegn på sjøsyke, ble vi begge temmelig kjekke og fortalte sanne eller oppdiktede historier om tidligere bedrifter på bølgene.
Jeg sier sanne eller oppdiktede, fordi det jo godt kan tenkes at Georges var sanne.

(Side 52) At gutta besteg til fjellene han beskriver tviler jeg ikke egentlig på, men at fortellingen ellers inneholder noen historier som nok heller faller i kategorien «oppdiktede» har jeg sterk mistanke om.

Bryn forteller også Korsikas historie i grove trekk, også den ispedd detaljer som muligens ikke er helt sanne. Men sanne eller ikke, de er underholdende lesing:

Fra denne periode har vi en beretning om corsicanerne fra Seneca, den kjente romerske filosof, som måtte oppholde seg på Corsica som landsforvist i 8 år, visstnok fordi han hadde opptrådt overfor Messalina omtrent på samme måte som David overfor Potifars hustru.
Seneca var ikke særlig begeistret for oppholdet og omgangen.
– Hvor finner man, skriver Seneca, noe så nakent så forrevet som dette klippeland? Hvor finner man et land som er mer sparsomt med hensyn til produkter – hvor menneskene er mindre imøtekommende, hvis beliggenhet er tristere og hvis klima er mer ugjestmildt.
Og spesielt om corsicanerne uttaler han i epigramstil:
– Prima est ulcisci lex, altera vivere raptu, tertia mentiri, quarta negare deos.
– (Deres første lov er hevn, den annen å leve av rov, løgnen den tredje og Gudsfornektelse den fjerde.)
Stort sett ganske koselige egenskaper som man ser.

(Side 61) I det hele tatt var Tinder og banditter ganske fornøyelig lesing. Og nå må jeg nok grave fram noe van Heeren.

Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Om podcaster og Shrek-bingo

Jeg har funnet en ny utfordring jeg har tenkt å delta på, og i den anledning passer det godt å prate litt om podcaster igjen.

Skjermdump fra Pocket Casts oppsummering av 2024 som viser at Books Unbound var den podcasten jeg hørte på mest.
Fra Pocket Cast sin 2024 oppsummering.

Books Unbound er fortsatt den podcasten jeg hører mest på (riktignok delvis fordi de andre favorittene mine oppdaterer sjeldnere), en episode i uka er egentlig ikke nok, så jeg har begynt å vurdere å starte på backloggen på nytt. Vi får se. Men til poenget: Raeleen Lemay, den ene verten, har laget seg et bingobrett for 2025 med temaet Shrek. Som er såpass unhinged at jeg bare kan applaudere og hive meg med. Noen av oppgavene er veldig spesifikke for Raeleen, så jeg må gjøre noen tilpassinger, men Raeleen selv har ikke definert noen nedre grense for når utfordringen er «fullført», og understreker at hovedbudskapet er «read like an ogre, don’t care what other people think», og det passer meg jo utmerket. Her er bingobrettet:

Et bingobrett med 5x5 ruter og tittelen Shrek Quest, den midterste ruten har et bilde av Shrek. De andre rutene har følgende oppgaver: Donkey: Read a book that keeps following me (on TBR more than 5 years) Shrek: Read a book with a green cover Lord Farquaad: Read a very short book (<150 pages) "I am nobody's messenger boy, I'm a delivery boy!": Read I am the Messenger On the Road Again: Listen to an audiobook completely outside the apartment Buy and wear a Shrek shirt in public Leaving the swamp: Read something outside my normal genres But ya got to have friends: Buddy-read a book Watch all four Shrek Movies Stargazing with Donkey: Read a sci-fi or dystopian book Shrek 5: Read a 2025 release Three little pigs: Read a trilogy or series Prince Charming: Read a book with an unlikeable protagonist Shrek the musical: Finish my shrek song Far, far away: Discover 3 new cafes or libraries to read in "Ogres are like onions! They have layers!": Read a book that surprises you Going back to the swamp: Re-read an old fave Mongo: Read a very large book (>700 pages) Craft something shrek-y Fiona's Curse: Read a book I meant to read in 2024 Dye hair green Puss in boots: Read a cat book "And in the morning, I'm making waffles": Read a chef/restaurant book True Love's Kiss: Read a book by a favourite author

Siden Raeleen nettopp har flyttet er hennes Far Far Away spesifikk for den situasjonen, jeg har omformulert til «Read in 3 new-to-me places outside the home», og jeg antar det blir til å lage noe grønt som nær nok til «craft something shrek-y». Hårfarging og shrek t-skjorte har jeg ikke tatt stilling til hvordan jeg ev skal håndtere ennå.

Jeg regnet som sikkert at det var flere enn meg som både er Books Unbound-lyttere og bruker The Storygraph, så jeg sjekket om noen allerede hadde lagt inn bingobrettet som en utfordring der, og det hadde noen selvsagt, nærmere bestemt karennaftel: Shrek Quest. Hen har også gjort tilpasninger slik at alle rutene kan løses ved å lese en bok, så vil du f.eks. ikke farge håret grønt og ønsker at noen andre formulerer et alternativ kan du sjekke der.

Blir det bingo før året er omme, eller går jeg for fullt brett? Vi får se.

Sist jeg snakket om podcaster nevnte jeg You’re Wrong About og If Books Could Kill. Førstnevnte har jeg hørt lite på siden, nettopp fordi Michael Hobbes ikke er vert lenger (men jeg vurderer å høre de tidligere episodene der han er med på nytt etter hvert). If Books er fortsatt blant favorittene, og jeg hører alt, inkludert Patreon-bonusepisoder. De podcastene jeg nevnte i dette innlegget, derimot, hører jeg ikke på noen av lenger…

Men siden sist har jeg oppdaget:

Maintenance Phase: Enda ett prosjekt fra Michael Hobbes (jeg har vel konkludert med at jeg liker alt han lager), med co-host Aubrey Gordon. Om slanking-, helse- og «wellness-industrien» og om hvordan samfunnets fettfobi gjør langt mer skade enn nytte. Grundig researchet og vitenskapelig fundert, men også lattervekkende og underfundig (er også Patreon for denne for bonus-materialets skyld). Anbefales på det varmeste.

Det handler ikke om deg: Norsk podcast av og med Fuchsia Blix og Malin Kulseth (og av og til gjester). Særdeles woke og godhetsposerende. Har snart hørt hele backloggen (dessverre).

5-4: En podcast om USAs høyesterett og hvor mye skade avgjørelsene der har gjort på landet. Verter er Peter Shamshiri (fra If Books, som er sånn jeg oppdaget 5-4), Michael Liroff og Rhiannon Hamam. Lett å bli både sint og lattermild (de er morsomme, ok?) av denne.

Behind the Bastards: Robert Evans forteller en gjest om livet og virket til noen av de frykteligste menneskene i historien. Hvor bra episodene er varierer noe med hvem som er gjesten, men nivået er generelt høyt. Også denne kan du bli både eitrenes forbannet og svært lattermild av, gjerne samtidig. Hovedproblemet med denne er at jeg ikke har klart å finne noen måte å betale meg ut av reklamen på (please just take my money!).

Reading Glasses: Kom opp som forslag i et «podcaster som ligner på Books Unbound»-søk. Ikke like bra som BU, men tidvis interessant og har fordelen at den har laaaang backlog. Har også reklame, dessverre.

The Rest is History: Jeg holder på å høre serien om Nelson, og liker det så langt, så jeg kommer sikkert til å teste noen av de andre etter hvert.

Ologies: Alie Ward snakker med eksperter om det de er eksperter på. Har bare hørt noen få episoder, men har planer om å høre flere. Igjen varierer kvaliteten noe med gjestene, og samtalene føles egentlig hakket for redigert for min smak (men det er en veldig personlig pet-peeve).

Backlisted: John Mitchinson og Andy Miller snakker om bøker med gjester. Hver episode tar for seg en bok, gjerne en som det er lenge siden ble utgitt, derav «backlisted». Her har jeg bare hørt én episode, den om Hitch-Hiker’s Radio Scripts, men den var veldig bra. Kommer nok til å høre på noen flere, men vil holde meg til de som handler om bøker jeg har lest.

Jeg har testet andre også, men av dem vil jeg bare nevne én, nemlig Books and Betches [sic] som også dukket opp på en liste sammen med Books Unbound. Jeg hørte på en ok episode som viste seg å være en uvanlig episode for dem siden det var en mer generell samtale. Vanligvis tar de for seg en enkelt bok, så jeg tenkte, ok, la meg høre på den om Pride & Prejudice. Men da en av vertene (som hevdet å like boka) tidlig i episoden erklærte at «ingen elsker denne boka som den er, den har alt for vanskelig språk» (parafrasert, men det var budskapet) gadd jeg ikke fortsette. Den slags omvendt snobberi orker jeg ikke.

Det som jo er problemet med dette utvalget er mye av det samme som med lesingen: Det blir veldig fort veldig anglosfærisk og ganske hvitt. Så jeg er veldig åpen for tips om podcaster (på engelsk, norsk, dansk eller svensk) enten om litteratur fra et minoritetssynspunkt eller om politikk og historie andre steder i verden enn USA eller av folk som ikke er hvite amerikanere (eller briter).

Øya Myken Maten Menneskene – Kerstin Marthinsen og Julie Lunenborg

Det er ikke så ofte jeg leser kokebøker fra perm til perm, og enda sjeldnere at jeg kommer så langt som til å skrive om dem. Faktisk har det bare skjedd en gang før, så vidt jeg kan se, med Dishoom: From Bombay with Love. «Mykenboka» ble bestilt så snart de åpnet for bestilling, og ankom her en liten stund før jul. Det tok en stund før jeg åpnet pakken, men når jeg først hadde gjort det var det umulig å la være å begynne å bla i boka, og like umulig å la være å begynne å lese.

Jeg er nemlig en av ganske mange Mykenvenner her i landet. Min interesse for Myken oppsto som direkte konsekvens av at Myken Destilleri ble startet. Det hjalp selvsagt at jeg fikk delta på den formelle åpningen som en av to «whiskybloggere», for Myken viste seg fra sin aller beste side under det besøket. Jeg skrev to innlegg den gangen for nesten ti år siden (! tiden flyr), ett om selve destilleriet og ett om maten vi fikk servert. I ettertid har vi vært på to familieferier på Myken, og resten av familien har også fått sjansen til å forelske seg i denne lille øygruppa utenfor Helgelandskysten. Du vet du har truffet på et spesielt sted når dere har tilbragt en uke med å gjøre «ingenting» og ungene likevel vil tilbake.

Antall fastboende på Myken er ikke stort (men destilleriet har bidratt til at trenden er oppadgående), så du skal ikke tilbringe mye tid på øya før du treffer en stor andel av dem. Hvis du er lur nok til å gjøre som de lokale og møte opp ved butikken i den korte åpningstiden og sette deg til (inne eller ute, avhengig av været) med en is eller en kanelbolle er det enda lettere å bli kjent med folk. Derfor er mange av de menneskene som omtales i boka allerede kjent for meg.

Dette er med andre ord langt fra noen objektiv bokomtale.

Men litt må jeg vel likevel si om leseopplevelsen. Øya Myken Maten Menneskene er den typen kokebok du godt kan lese fra perm til perm, oppskriftene følges av korte historier om folket og stedene de er tilknyttet. Julie Lunenborgs bilder er selvsagt minst halve moroa her, det er rent godteri for øynene, både maten, folket og naturen får skinne. Likeledes skinner kjærligheten til mat, folk og Myken gjennom i tekstene, og jeg fikk rent «hjemlengsel» her jeg satt.

Jeg skal selvsagt teste noen oppskrifter, ikke minst må jeg prøve meg på fiskekakene jeg nesten forspiste meg på (se innlegget om maten vi fikk som jeg lenker til lenger opp), men for meg er boka like mye et fantastisk fotoalbum som jeg kan dra fram når jeg får behov for litt Myken i monitor.

Vil du ha litt smakebiter fra boka anbefaler jeg å sjekke Instagramkontoen @mykenisland.

Boka har jeg kjøpt sjøl.

Brev til Noreg og Du som er i himmelen

Etter at jeg leste Homoflokar og Mot normalt fant jeg ut at det var like greit å lese de to siste bøkene i serien Norsk røyndom også, så jeg bestilte dem på biblioteket.

Brev til Noreg av Mona Ibrahim Ahmed og Hilde Sandvik er skrevet fra synspunktet til Mona Ibrahim Ahmed. Hun kom til Norge fra Somalia som flyktning sammen med familien, og gjorde opprør mot klankulturen i det somaliske miljøet og brøt med familien allerede som sekstenåring. Etter ti år i Norge får hun avslag på søknaden om statsborgerskap, og dette er katalysatoren for dette brevet, som forteller om oppveksten og det å komme til Norge, men også om det å lære å ta andre valg enn familien forventer, å ta de valgene Norge gir henne og så få beskjed om at Norge ikke vil ha henne her.

Det kanskje viktigste poenget til Ahmed er hvordan hun selv fikk hjelp til å bryte arvede mønstre, men at den samme hjelpen ikke var tilgjengelig for broren hennes og andre gutter med somalisk bakgrunn. Dette er et poeng som treffer midt i dagens debatt om gjenger, sosial kontroll og integrering: Vi kan ikke inkludere og integrere bare halvparten av den aktuelle minoriteten, også den andre halvparten må føle at det finnes plass for dem uten det strenge hierarkiske systemet de er oppdratt til å opprettholde.

Boka er god, men treffer ikke meg like hardt som f.eks. Eg snakker om det heile tida, uten at jeg helt klarer å identifisere hvorfor.

Du som er i himmelen av Alf Kjetil Walgermo er en annerledes bok enn de fleste andre bøkene i serien (det samme er Matmakt på butikken). Der fem av bøkene handler om utenforskap eller annerledeshet, er Du som er i himmelen et forsøk på å forklare en gudstro, og hvordan det å miste et barn kan lede til forsterket tro heller enn det motsatte. Som en som regnet seg som kristen i tenåra (et ledd i et slags misforstått ungdomsopprør, ser jeg i ettertid) og et godt stykke ut i voksen alder, men som siden har blitt agnostiker og deretter relativt overbevist ateist er argumentene til Walgermo interessante å lese, men de overbeviser ikke meg på noen som helst måte og jeg sitter litt med følelsen at de ikke helt overbeviser ham heller. Dersom det er feil kan vi jo slutte at boka feiler, men uansett vil jeg vel si at den havner på bunnen i min rangering av bøkene i serien.

Nå har jeg altså lest alle, men mangler å skrive om to, nevnte Matmakt på butikken og Sumaya Jirde Alis Ikkje ver redd sånne som meg. Mulig jeg må låne dem og lese dem på nytt for å skrive omtale.

Bøkene har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Rangikura – Tayi Tibble

Omslaget til Rangikura av Tayi Tibble, lett psykedlisk motiv der en kvinne i bastskjørt og solbriller med den ene hånden full av papirpenger sitter på panseret på en rosa bil av dollarglistypen, bilen er levendegjort, men øyne og tunge.Den siste boka i 2024 ble lyrikk, en samling dikt jeg plukket opp helt tilfeldig fordi jeg sto ved lyrikkhylla på hovedbiblioteket mens jeg ventet på 12-åringen som var på toalettet og forsiden på boka gjorde meg nysgjerrig. Jeg bladde så vidt i den, leste noen linjer som virket interessante og lånte derfor med meg boka.

Rangikura er Tayi Tibbles andre diktsamling, og i følge vaskeseddelen er temaene «desire and exploitation, family memories and ancestral mythology». De mest interessante partiene er definitivt de der Tibble får til å vise kontrasten mellom sin Māori-arv og koloniseringens påvirkning på hennes folks drømmer og begjær. Glimtvis tar språket pusten fra meg, men det er dessverre litt for langt mellom glimtene til at jeg lar meg rive med, og mye av tematikken er fest, rus og sex (i alle deres former), noe som sjelden er min kopp te i bokform. Men Māori-perspektivet er ikke akkurat noe jeg har lest fra før, som jeg kan huske, så det i seg selv er interessant, og hele samlingen er verdt det for de glimtene av brilljanse som tross alt finnes.

Favorittdiktet mitt i boka tror jeg var «Can I Still Come Crash at Yours?» der dette utdraget kommer fra:

with our hands across our hearts that we did not hope to die but hoped to live, the simple life, of endless American reality TV shows and a couple of chubby kids cos we were down to be wifeys, rolling up and refreshing the ashtrays and the bottles, practiced at handling them gently like lovers on a laminated table. So we exchanged vows, not to them but to each other (Side 9)

Boka har jeg lånt på Trondheim folkebibliotek.

Ambisjoner for 2025

Når 2024 er oppsummert er det vel på tide å tenke framover. Jeg kjører på med samme antall- og sideantallsmål, dvs 100 og 30 000. Ellers er det definitivt et generelt må å havne nærmere 30 enn 50 prosent på gjenlesingen – og kanskje gjenlese noen bøker som jeg bare har lest én gang før, snarere enn om igjen de jeg har lest 20+ ganger?

Skjermdump som viser bok- og sidetallsmålene mine for 2025. 0 % fullført, men siden det bare er 1. januar melder nettsiden om at jeg er "on track".

Storygraph Reads the World 2025 er på plass med ti nye land (Australia, Belgia, Kina, Egypt, Island, Kenya, Malaysia, Mexico, Nederland og Filippinene), og jeg melder meg ufortrødent på. Målet må vel bli å slå fjorårets patetiske 1/10, tenker jeg. Jeg har gode kandidater for lesing fra egne hyller for Kina, Belgia, Island og Egypt i alle fall.

Antallet bøker jeg har på hylla jeg har tenkt å lese for første gang er nå 906, som nevnt i oppsummeringen. Blir det mer eller mindre enn det når vi skriver 2026? Vi får se. Det er i det minste et tall det er interessant å følge med på.

En gang i løpet av 2024 endret jeg kriteriet for «streak» på The Storygraph fra «minst en side per dag» til «minst 100 sider i uka», og det er jeg fornøyd med at jeg gjorde, det passer måten jeg leser på mye bedre, og jeg har ikke egentlig noe behov for å ha som mål at jeg skal lese hver dag. Jeg er på 106 uker nå (jeg mistenker det er «uker siden de innførte streaks»), innen 2025 er over håper jeg tallet er 158, så jeg i alle fall kan sies å ha lest jevnlig gjennom året.

Det dukker vel fort opp noen nye utfordringer jeg hiver meg på, jeg regner f.eks. med å være med på Sakprosaseptember igjen, men som nyttårsforsett skal jeg nøye meg med: Lese flere bøker på 500+ sider i år enn i fjor. Det vil si: Minst 7.

Leseåret 2024

Et stolpediagram som viser antall bøker lest per måned, høyeste antall er 27 i januar, de andre månedene er februar=8, mars=10, april=22, mai=9, juni=6, juli=5, august=16, september=18, oktober=9, november=19 og desember=18.

Dette har vært et merkelig år. I september hadde jeg snudd trenden på gjenlesing slik at jeg lå på 52 bøker gjenlest og 62 lest for første gang og innbilte meg at jeg skulle fortsette å nærme meg normalen, men det har ikke skjedd, årets siste måneder ble vel så mye preget av gjenlesing som årets første.

Så veldig overrasket burde jeg ikke være, høsten har vært eksepsjonelt full av ekstraforpliktelser. Noen har jeg meldt meg til frivillig i anfall av optimisme, men i hovedsak har det handlet om at mamma kjøpte seg leilighet med overtakelse i oktober, så hele høsten har vært preget av prosjekt «Rydde og tømme eneboligen». Jeg var nok forberedt på at det ville bli slitsomt, men ikke på hvor slitsomt det faktisk er. En ting er rent fysisk, alle dagene tilbragt med å pakke og bære ting opp og ned trapper og inn og ut av hus og biler har krevd både energi og tid. I tillegg er det alle avgjørelsene som må tas, noe som er mentalt slitsomt i seg selv. «Skal jeg ta vare på denne?» «Har vi egentlig bruk for dette?» «Hvor kan jeg få plass til denne?» Og det er bare steg en, for når svaret på de spørsmålene er «Nei.» «Nei.» og «Det går faktisk ikke.» kommer spørsmålene «Skal vi prøve å selge dette, og i så fall hvor?» «Kjenner vi noen som ønsker å overta denne?» «Er det verdt å sende denne på loppemarked, eller kan den like gjerne bare kastes?» Etterfulgt av jobben med å selge, gi bort eller kaste. Når du legger til at nesten hver eneste hylle du rydder, kasse du åpner, skuff du kikker i inneholder minner skrus det mentale energiforbruket opp enda noen hakk.

Nesten alle de bøkene jeg hadde tenkt å lese i høst har jeg satt på vent. De fleste kveldene jeg ikke har vært opptatt har jeg vært for sliten både til å lese nye ting og til å se på tv, så da har det atter en gang gått i gjenlesing av gamle favoritter. Og det bærer statistikken preg av.

To tabeller som viser tall for antall gjenleste bøker og sider, tallet for bøker er 87 Ja, 84 Nei, antall sider er 21166 Ja og 17795 Nei.

Likevel, jeg har lest 84 nye-for-meg-bøker i år, det er jo i aller høyeste grad et respektabelt tall (det dobbelte av totalen i 2019, men da førte jo også tallet til en eksistensiell mini-krise). Blant disse har jeg kommet meg gjennom et par mursteiner som har stått på hylla alt for lenge, nemlig A Little Life og Høyt, og det er jeg veldig fornøyd med. Og jeg fikk lest ferdig Ron Chernows biografi om Alexander Hamilton som jeg begynte på i 2023. Jeg er egentlig glad i lange bøker, så det at jeg ikke har kommet meg til å gripe fatt i bøker på 500+ sider i noen særlig grad de siste årene har irritert meg. 

Om jeg nå innfinner meg med at gjenlesing er gjenlesing, så er det jo faktisk sånn at det er i nye-for-meg-bøkene at de fleste andre lesemål enn rene tall er relevante. I år har jeg derfor lagd meg en egen fane i regnearket der alle måltall først tar som utgangspunkt at «Gjenlesing = Nei».

Sant og si er målet «noe mangfold?» helt ok også når jeg tar med gjenlesing, rundt 50/50, men når jeg ser på bare nye bøker ser jeg jo at jeg har vært rimelig flink til å plukke:

Kakediagram som viser 34,5 % Nei og 65,5 % Ja på "Mangfold?"

Som nevnt tidligere fikk målet om å redusere uleste bøker i egne hyller seg en knekk når mamma begynte å kvitte seg med bøker. Tallet jeg helst skulle under var 878 2. januar 2024. Men jeg oppdaget flere bøker jeg ikke hadde registrert i løpet av året – inkludert Høyt, som jeg jo nå faktisk har lest – hele 14, faktisk. Så tallet 2. januar burde vært 892. Og tallet i dag? 906. Uten bøkene fra mamma, jeg endte med 21 til slutt (og seriøst, det var VELDIG flinkt av meg å ikke ende med 210), ville jeg nådd målet, men det er jo ikke poenget, poenget er å ikke anskaffe flere bøker enn jeg leser (eller kvitter meg med, det er helt innafor å kvitte seg med bøker man ikke lenger har lyst til å lese). Nuvel. Jeg skal fortsette å holde rede på dette tallet, selv om det uansett ikke er sånn at målet er å slutte å kjøpe bøker, noen må jo kjøpe bøkene ellers blir det ikke utgitt flere. Jeg vil egentlig bare minne meg selv på at jeg har en mengde bøker allerede som jeg faktisk har lyst til å lese, så kanskje jeg skulle lest noen av dem?

Jeg feilet enda mer spektakulært på Storygraph Reads the World-utfordringen i år enn i fjor. Ett eneste land fikk jeg krysset av, og det var Tyskland, som jo strengt tatt ikke er det mest eksotiske på lista en gang. Men i «lese mer fra land jeg ikke ofte leser fra» fikk jeg jo inn en god del finske bøker i år, så det er et pluss i margen. Og noen grønne flekker er det da utenom Norge-UK-Irland-USA når vi ser på verdenskartet:

Et verdenskart der land jeg har lest bøker fra har grønn farge (sterkere farge jo flere bøker) der følgende land er grønne utover de fire nevnte: Finland, Frankrike, Ungardn, Nederland, Tyskland, Syria, Nepal, Canada, Kroatia, Sverige, Albania, Colombia, Island og New Zealand.

I Nora Dåsnes’ lille bingo har jeg krysset av seks av ni ruter. Hadde høsten vært mer «produktiv» hadde jeg nok klart alle, men sånn ble det ikke. Jeg noterer at den eldste boka jeg har lest i år er fra 1930, som er 6 år for sent til å være «mer enn 100 år gammel», jeg føler at det er uvanlig til meg å være, men det er mulig jeg tar feil.